W jaki sposób wytwórcy żywności dbają o zdrowie klientów?
Wszelki człowiek oddaje dużą uwagę na to, co wsuwa do swoich ust. Żywność musi być wszakże nie tylko smakowite, ale również wypróbowane dla naszego zdrowia. Dlatego firmy wytwarzające różnego rodzaju pożywienie powinny respektować niektórych standardów, aby proponowane przez nie towary nie zagrażały naszemu ciału.
W niniejszym tekście przedstawimy 3 tematy mające związek z zagwarantowaniem nam zabezpieczenia żywności.
System HACCP to abstrakt od anglojęzycznych słów Hazard Analysis and Critical Control Points, czyli obserwacja niebezpieczeństw oraz kluczowe miejsca weryfikacji. System HACCP stosuje się do zapewnienia bezpieczeństwa pokarmów poprzez określenie i ocenę prawdopodobnych niebezpieczeństw z miejsca widzenia wymogów zdrowotnych żywności > badania żywności oraz ryzyka pojawienia się zagrożeń w trakcie realizowania różnych elementów dotyczących przykładowo produkcji czy handlu oraz transportu pokarmów. System HACCP opiera się na 7 regułach, które należy przestrzegać podczas wymienionych procesów.
Źródło: http://www.flickr.com
Źródło: http://www.flickr.com
Tzw. Global Standards to zestaw czterech standardów technologicznych, jakie określają wymagania, jakie nakładane są na producentów żywności >> haccp w celu zagwarantowania bezpieczeństwa jego m.in. realizacji lub pakowania oraz przechowywania. Stworzona przez British Retail Consortium w obecnej formie stosowana jest niemalże na całej Ziemi przez różnego wariantu sprzedawców z UE czy Ameryki Północnej. Uzyskanie certyfikatu BRC związane jest z respektowaniem dziesięciu podstawowych wymagań.
IFS to abstrakt anglojęzycznych słów International Food Standard, czyli Międzynarodowy Standard żywności jest szczególnym wzorcem uznanym przez GFSI (Global Food Safety Initiative) oraz przeznaczonym dla różnorodnych producentów pożywienia, zwłaszcza na wymagania znacznych w internecie oraz wliczających się do nich marek własnych